Organizm wysyła Ci
niepokojące sygnały?

  • Wzdęcia?
  • Biegunka?
  • Zaparcia?
  • Bóle brzucha?
  • Brak energii?
  • Obniżony nastrój?
  • Problemy z kontrolą masy ciała?
Nie szukaj kolejnego powodu!
ZBADAJ MIKROBIOTĘ SWOICH JELIT

Twoje zdrowie zaczyna się
w jelitach!

wzdęcia, biegunki, śmierdzące gazy
stany lękowe i depresyjne
nawracające infekcje
przewlekłe zmęczenie
Jelita pod kontrolą!
zaburzenia ich pracy wpływają na:
WZDĘCIA, BIEGUNKI, ZAPARCIA
to brak równowagi drobnoustrojów zamieszkujących nasze jelita może tworzyć sprzyjające warunki do namnażania bakterii gnilnych.
Nawracające INFEKCJE
aż 70-80% komórek układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Zaburzenia mikrobioty jelit mogą znacznie obniżać odporność naszego organizmu.
OTYŁOŚĆ, CUKRZYCA
mikrobiota jelitowa oprócz wpływu na metabolizm węglowodanów i tłuszczów może regulować też nasz apetyt.
DEPRESJA
aż 90% serotoniny- hormonu szczęścia, produkowane jest w jelitach. Dysbioza jelitowa może zakłócać ten proces.
Problemy skórne, ALERGIE
bakterie jelitowe wpływają na rozwój
i pracę systemu immunologicznego, który w przypadku alergii, astmy, AZS, łuszczycy jest znacznie osłabiony.
Zaburzenia żołądkowo-jelitowe
mogą powodować przerost bakterii nasilających dolegliwości ze strony układu żołądkowo-jelitowego.
IBS, IBD
stan mikrobioty jelitowej warunkuje powstanie i rozwój przewlekłych chorób przewodu pokarmowego.
HASHIMOTO
w przypadku zaburzeń pracy tarczycy
i nieprawidłowości w wydzielaniu hormonów dochodzi do zaburzenia struktury flory bakteryjnej jelit.

OGEN MIKROBIOTA jelit

wszystko czego potrzebujesz!

  • wynik badania flory bakteryjnej jelit z interpretacją
    - szczegółowe i zrozumiałe opisy oraz konkretne wskazówki
  • rekomendacje suplementacji probiotycznej
    - dobierzemy odpowiednie dla Twoich potrzeb szczepy bakterii probiotycznych
  • certyfikowane laboratorium ISO 9001:2015
    - badania wykonywane w wyspecjalizowanym laboratorium mikrobiologicznym
  • BEZPŁATNA konsultacja dietetyczna
    - dietetyk kliniczny rozwieje Twoje wątpliwości i ukierunkuje dalsze działania
  • wykonaj badanie bez wychodzenia z domu
    - kurier odbierze przesyłkę i bezpiecznie dostarczy ją do laboratorium
SPRAWDŹ PRZYKŁADOWY WYNIK BADANIA
1. Zbadaj

ZBADAJ

Analiza mikrobiologiczna wykazująca ilość bakterii:

-ochronnych,
-immunostymulujących,
-odżywiających nabłonek jelita,
-gnilnych, grzybów i pleśni,

umożliwia ocenę stanu jelit i udzielenie indywidualnych rekomendacji.
2. Zastosuj

ZROZUM

Oprócz zinterpretowanych wyników otrzymasz też szczegółowy opis.

Znajdziesz w nim konkretne wskazówki dotyczące diety i suplementacji probiotycznej.

Konsultacja z dietetykiem klinicznym powie Ci jak działać skutecznie.
3. Monitoruj

DZIAŁAJ

Monitoruj postępy poprawy Twojego stanu zdrowia powtarzając badanie w regularnych odstępach czasu.
4. Poczuj poprawę!

POCZUJ POPRAWĘ!

- więcej energii
- prawidłowe trawienie
- dobry nastrój
- mocna odporność

Specyfikacja badania


Laboratorium, w którym wykonywane są badania posiada ponad 23 letnie doświadczenie w dziedzinie mikrobiologii i zatrudnia specjalistów z zakresu mikrobiologii lekarskiej wywodzących się z Katedry Mikrobiologii Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.


Najwyższej jakości usługi potwierdzają certyfikaty :


Pakiet START pozwala na określenie:

• wartości pH kału,
• konsystencji kału,
• obecności mikroflory ochronnej przewodu pokarmowego,
• obecności mikroflory immunostymulującej,
• obecności mikroflory proteolitycznej odpowiedzialnej za procesy gnilne,
• wystąpienia stanu zapalnego i ustalenia potencjalnych patogenów,
• skuteczności przeprowadzonego leczenia (kontrola po leczeniu).

Pakiet START obejmuje posiew ilościowy oraz identyfikację następujących grup drobnoustrojów:

bakterii tlenowych, w tym:

ziarenkowców Gram dodatnich:
Enterococcus spp.,
•Staphylococcus spp
.

pałeczek Gram ujemnych:
E.coli,
•Proteus spp.,
•Klebsiella spp.,
• Enterobacter spp.,
•Hafnia alveii,
•Serratia spp.,
• Providencia spp.,
•Morganella spp.,
•Citrobacter spp.,
•Pseudomonas spp.
.


bakterii beztlenowych, w tym:
Bacteroides spp.,
Bifidobacterium spp.,
Lactobacillus spp., w tym szczepy produkujące nadtlenek wodoru,
Clostridium spp.,
Clostridioides difficile,

grzybów drożdżopodobnych i pleśni, w tym:
Candida albicans,
Candida non-albicans,
• Pleśń.


Badania DODATKOWE
Do pakietu START istnieje możliwość dokupienia badań identyfikujących:

bakterie odżywiające nabłonek jelita Akkermansia muciniphila i Faecalibactrium prausnitzii z wykorzystaniem metody PCR, charakteryzującej się wysoką czułością i krótkim czasem potrzebnym do wykonania badania.
• badanie ilościowe markerów stanów zapalnych jelit (zonuliny i kalpronektyny) z wykorzystaniem metody immunoenzymatycznej (ELISA).


Pakiet PREMIUM
kompleksowo obejmuje wszystkie opisane powyżej badania zawarte w Pakiecie START oraz w badaniach dodatkowych!


* najniższa cena badania Bakterii odżywiających nabłonek jelita wynosiła 150 zł

Wskazania do wykonania badania:

• zespół jelita drażliwego (IBS), wzdęcia, zaparcia, biegunki, bóle brzucha, zgaga
• uczucie przewlekłego zmęczenia, brak energii
• spadek odporności i podatność na nawracające infekcje układu oddechowego
• nadwaga, otyłość, problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała
• wahania nastroju, obniżone samopoczucie psychiczne, depresja
• przewlekły dyskomfort trawienny, częste zmiany perystaltyki jelit
• choroby autoimmunologiczne: Hashimoto, łuszczyca, celiakia, RZS, ZZSK
• nadwrażliwości i alergie pokarmowe o podłożu immunologicznym
• nieswoiste choroby zapalne jelit np. choroba Leśniowskiego–Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego
• problemy skórne (alergie, pokrzywki, egzemy, AZS)
• migrenowe bóle głowy o nieznanej etiologii
• nawracające infekcje pęcherza moczowego
• zaburzenia ze spektrum autyzmu
• ADHD i nadpobudliwość
• przewlekłe, uciążliwe dolegliwości o niewyjaśnionym pochodzeniu



Przeciwskazania do wykonania badania:

• stosowanie antybiotykoterapii w okresie wykonywania badania bądź w okresie 2 ostatnich tygodni
• stosowanie terapii przeciwgrzybiczej w okresie wykonywania badania bądź w okresie 4 ostatnich tygodni, z wykluczeniem leków przeciwgrzybiczych stosowanych miejscowo
• przeciwwskazaniem do wykonania badania jest hydrokolonoterapia w ciągu ostatnich 3 tygodni
• biegunka
Zestaw zawiera:

Na dzień przed pobraniem próbki:


Pobranie próbki:


Przed przyjazdem kuriera:


Po 14 dniach roboczych:


UWAGA! Zanim wykonasz badanie:

Na minimum 1 dzień przed pobraniem próbki włóż wkłady chłodzące do zamrażalki. Jeśli to możliwe, umów kuriera zwrotnego
po odbiór przesyłki na kolejny dzień, czyli dzień pobrania próbki kału. Zlecenie odbioru przesyłki jest realizowane w kolejnym dniu roboczym.
Przesyłkę zwrotną należy nadać od poniedziałku do czwartku.

Wskazanym jest również, aby na:
• 2 tygodnie przed wykonaniem badania nie zażywać antybiotyków (chyba, że lekarz wskaże inaczej), stosować zwyczajową dietę
i suplementację.
• 1 tydzień przed wykonaniem badania powstrzymać się od probiotykoterapii.


Pobranie próbki kału:
• Dokładnie opróżnij pęcherz moczowy.
• Kał należy oddać do kałszyka znajdującego się w zestawie. W tym celu wyciągnij z woreczka i rozłóż kałszyk – papierowy koszyk do pobrania próbki kału. Następnie odklej elementy chroniące klej znajdujące się na skrzydełkach i przyklej koszyk do muszli sedesu tak by pozostał otwarty. Opuść deskę.
• Wyjmij jałowy pojemnik na kał z foliowej torebki i opisz go w następujący sposób: IMIĘ, NAZWISKO, PESEL.
• Otwórz go i za pomocą łopatki znajdującej się w pojemniku wypełnij ¾ pojemnika kałem pobranym z 5-8 różnych miejsc.
• Szczelnie zamknij pojemnik i włóż go do torebki strunowej wchodzącej w skład zestawu.
• Szczelnie zamknij torebkę.
• Odklej papierowy koszyk od muszli sedesu i spłucz go po odczekaniu 30 sekund.
• Pobraną w ten sposób próbkę kału przechowuj w lodówce (temperatura od 2°C do 8°C).
• Wypełnij dokładnie formularz zlecenia badania i włóż go do woreczka strunowego dołączonego do zestawu.


Przesyłkę zwrotną należy nadać od poniedziałku do czwartku.
1. Wejdź na stronę https://www.dpd.com.pl następnie kliknij w zakładkę “Moje DPD” i wybierz “Zwrot przesyłki” (zwrot przesyłek DPD).
2. Następnie uzupełnij dane - numer zwracanej przesyłki i przepisz kod z obrazka, naciśnij przycisk “Wyszukaj”. Zamów kuriera uzupełniając dane odbioru paczki. Kurier będzie miał ze sobą etykietę nadawczą, którą należy nakleić na przygotowaną przesyłkę.

WAŻNE! Paczka zostanie odebrana przez kuriera następnego dnia roboczego w godzinach 08:00-16:00.

Przygotowanie przesyłki:
1. Przed przyjazdem kuriera (możliwie jak najpóźniej) do styropianowego pudełka włóż kolejno:
• zamrożony wkład chłodzący,
• schłodzony pojemnik z probówką, zapakowany w woreczek strunowy dołączony do zestawu,
• zamrożony wkład chłodzący,
• formularz zlecenia badania włożony w worek strunowy dołączony do zestawu.
2. Zamknij styropianowe pudełko. Przygotuj przesyłkę do wysyłki.
3. Przesyłkę przechowuj w lodówce do przyjazdu kuriera.
4. Przekaż przesyłkę kurierowi.


Tak przygotowana przesyłka powinna dotrzeć do Laboratorium w ciągu 48 godzin.

Troszcząc się o swoje zdrowie zarówno fizyczne jak i psychiczne warto zwrócić uwagę na jelita.
To miejsce w naszym ciele, które pełni wiele ważnych funkcji, między innymi jest miejscem bytowania bakterii jelitowych, które w zależności od tego co do organizmu dostarczamy i jak o niego dbamy może wspierać nasz dobrostan lub stopniowo go niszczyć.
Wpływ oddziaływań poszczególnych gatunków i szczepów flory bakteryjnej zasiedlającej przewód pokarmowy cały czas stanowi aspekt badań naukowców. Nasz przewód pokarmowy zasiedla ponad 1000 różnych gatunków bakterii, dodatkowo znajdują się też inne drobnoustroje takie jak grzyby lub wirusy. Wspólnie określa się je mikrobiotą. Aby zobrazować jak potężny element stanowi warto wiedzieć, że łączna liczba genów tych drobnoustrojów wynosi około 3–5 milionów, a więc 150-krotnie przekracza liczbę genów ludzkiego organizmu [1,2].

Czy skład mikroflory jelitowej jest jeden na całe życie?
Kształtowanie flory bakteryjnej odbywa się całe życie. Różnice zauważono już począwszy od narodzin dziecka. Inną mikroflorą charakteryzują się dzieci urodzone drogą naturalną niż w wyniku cięcia cesarskiego. Podobna sytuacja występuje w okresie niemowlęcym. U dzieci karmionych piersią dominują bakterie z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus , natomiast u karmionych sztucznymi mieszankami stwierdza się przewagę Bacteroides i Clostridium . Następnie podczas pierwszych lat życia skład mikroflory stopniowo zaczyna przypominać skład mikroflory człowieka dorosłego, a na jej zróżnicowanie mają wpływ modyfikowalne czynniki stylu życia [3,4,5].
Skład mikroflory jelitowej różni się u każdego z nas i jest zależny od wielu czynników, m.in. od:
• genotypu,
• wieku,
• sposobu odżywiania,
• regionu geograficznego,
• stosowanych leków,
• przebytych chorób,
• higieny,
• radzenia sobie z sytuacjami stresującymi.
Bakterie kolonizujące nasze jelita różnią się w zależności od jego odcinka, w 70% znajdują się w jelicie grubym. Górną część, czyli jelito cienkie zasiedlają głównie bakterie tlenowe, między innymi szczepy Enterococcus i Enterobacteriaceae . Natomiast dolna część, czyli jelito grube to przede wszystkim miejsce bytowania bakterii beztlenowych, głównie szczepy Bacteroides, Clostridium, Bifidobacterium, Eubacterium oraz Lactobacterium [2,6,7].

Dlaczego warto dbać o jelita?
Jelita to miejsce wchłaniania dostarczonych wraz z pożywieniem składników odżywczych oraz fermentacji długołańcuchowych węglowodanów. Bakterie z rodzaju Bacteroides i Firmicutes odpowiadają za rozkład błonnika czyli włókna pokarmowego, m.in. celulozy, hemicelulozy, pektyny do m.in. krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (short‐chain fatty acids,-SCFA). Odpowiednia ilość błonnika w diecie jest niezbędna aby zachować prawidłową perystaltykę jelit i stanowi profilaktykę np. raka jelita grubego. Produkt metabolizmu błonnika czyli krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe to z kolei główny składnik odżywczy dla nabłonka jelitowego przyczyniając się tym samym to tworzenia szczelnej bariery jelitowej hamującej powstawanie stanów zapalnych. Zdrowe jelita to też prawidłowa synteza niezbędnych dla organizmu witamin takich jak witamina K, B1, B6, B12 czy kwas foliowy [2,5,8,9]. Często mówi się, że odporność zaczyna się w jelitach. Mikroflora jelitowa również wpływa na funkcję dojrzewanie poszczególnych elementów układu immunologicznego , np. cytokin i przeciwciał. Bakterie uczestniczą we wzroście i dojrzewaniu komórek nabłonka jelita cienkiego i grubego stanowiącego barierę dla organizmu przed infekcjami. Dodatkowo, ułatwiają pozbywanie się z organizmu substancji niekorzystnych - toksyn i karcynogenów [9].


Coraz więcej uwagi zwraca się na rolę mikroflory w odniesieniu do osi mózg-jelita- mikrobiota. Bakterie bytujące w jelitach biorą udział w produkcji neurochemicznych transmiterów np. tych warunkujących dobre samopoczucie i aktywność emocjonalną. Będą też wpływały na inne funkcje poznawcze np. koncentracje [10].

Dysbioza – jakie niesie konsekwencje?
Najbardziej pożądanym stanem mikroflory jelitowej jest eubioza, czyli przewaga bakterii korzystnych dla organizmu nad patogennymi. Przeważają wtedy bakterie ochronne, wspierające układ odpornościowy organizmu, umożliwiające prawidłowe trawienie i wchłanianie. Zaburzenie składu ilościowego i jakościowego mikobiomu nosi nazwę dysbiozy. Trwająca długotrwale dysbioza z przewagą bakterii proteolitycznych może prowadzić do wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości takich jak niestrawność, wzdęcia, uczucie pełności, nadmierne gazy. Dysbiozę obserwuje się również w przebiegu przewlekłych chorób będąc pośrednio przyczyną lub skutkiem np.:
•nieswoiste zapalenie jelit (choroba Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego),
• choroby czynnościowe przewodu pokarmowego (zespół jelita drażliwego),
• choroby alergiczne,
• cukrzyca,
• otyłość,
• choroba stłuszczeniowa wątroby,
• miażdżyca,
• choroby neurodegeneracyjne (np. choroba Alzhaimera),
• depresja,
• schizofrenia [11,12].

Dlaczego warto wykonać badanie mikroflory jelitowej?

Zaburzeniom mikroflory oraz powstawaniu innych dolegliwości początkowo nie towarzyszą tzw. poważne objawy, są to delikatne symptomy naszego ciała, które dają znać, że należy zadbać o wewnętrzną równowagę. Podobnie jak wykonujemy profilaktyczne badanie krwi w celu upewnienia się czy poziom glukozy, cholesterolu lub hormonów znajduje się w normie można wykonywać badanie mikroflory jelitowej. Tym większe ma to znaczenie jeśli zaniedbaliśmy w ostatnim czasie zdrowy tryb życia inwestując swoje zasoby energetyczne w innym kierunku np. intensywny okres w pracy, ważne sprawy rodzinne. Wykonanie badania będzie też przydatne osobom, które w ostatnim czasie przyjmowały długotrwale niezbędne leki (m.in. popularne leki przeciwbólowe sprzedawane bez recepty, leki stosowane w leczeniu zgagi), przechodziły antybiotykoterapię lub czują pierwsze niekorzystne dolegliwości i chcą w sposób nieinwazyjny i prosty zacząć diagnostykę od trzewi [13].
Jeśli występuje dysbioza wynik pozwala na dobranie celowanej probiotykoterapii i skuteczną interwencję żywieniową. Badania wykonywane są w akredytowanych laboratoriach na terenie Polski, a wynik obejmuje dokładną analizę mikroflory jelitowej wraz z jej czytelną interpretacją i wskazówkami dotyczącymi kolejnych kroków. W pakiecie włączona jest również konsultacja wyników z dietetykiem podczas, której specjalista proponuje plan naprawczy.
Jak zatroszczyć się o bakterie jelitowe? W imię myśli „lepiej zapobiegać niż leczyć” zanim rozwinie się dysbioza i nastąpią poważne konsekwencje warto zadbać o to znajduje się na naszym talerzu, tak aby spełniało rolę odżywczą dla naszej mikroflory jelitowej.

Co zatem jest najskuteczniejsze?
Prebiotyki, czyli węglowodany nieulegające trawieniu, które sprzyjają wzrostowi bakterii komensalnych np. Bifidobacterium i Lactobacillus zapobiegając endotoksemii, wytwarzaniu cytokin prozapalnych oraz stresu oksydacyjnego. Naturalne prebiotyki znajdujące się w żywności to przede wszystkim warzywa i owoce, między innymi:
• czosnek,
• cebula,
• cykoria,
• por,
• karczochy,
• szparagi,
• topinambur,
• nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, ciecierzyca),
• banany,
• owoce pestkowe (jagody, truskawki, maliny).

Najważniejsze aby dieta nie była monotonna i złożona z produktów nieprzetworzonych, o prostym składzie. Różnorodność kolorów warzyw i owoców dostarczy różnych grup polifenoli czyli substancji redukujących stres oksydacyjny organizmu i stany zapalne. Warto wybierać też produkty zbożowe obfitujące w błonnik. Produkty pełnoziarniste pszenne, orkiszowe lub żytnie stanowią przewagę nad produktami z mąki oczyszczonej, które nie dość, że nie wspierają bakterii jelitowych, to dodatkowo będą powodowały wahania cukru we krwi [1].
Jednym z najskuteczniejszych modeli żywieniowych jest tzw. dieta śródziemnomorska, która poza wspomnianą wcześniej wysoką zawartością błonnika z warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych stanowi źródło dobroczynnych kwasów omega-3. Przewaga ryb, orzechów i oliwy z oliwek oraz niskotłuszczowych produktów mlecznych nad tłuszczami nasyconymi sprzyja rozwojowi bakterii komensalnych. Badania wskazują, że najbardziej niekorzystne skutki w modyfikacji mikroflory jelitowej pozostawia dieta „zachodnia”, a tym samym wysokotłuszczowa, o dużej zawartości mięsa czerwonego i cukrów prostych. W badaniach mikroflory jelitowej obserwuje się ogromne różnice w składzie ilościowym i jakościowym mikroflory jelitowej wegetarian, a zagorzałych mięsożerców – głównie przez naturalnie wyższą podaż błonnika i polifenoli przy diecie roślinnej nawet przy takiej samej wartości energetycznej diety [14]. Długotrwała dieta wysokotłuszczowa może prowadzić do nadmiaru masy ciała, a w konsekwencji do otyłości, w której pośrednio istotną rolę odgrywa mikroflora jelitowa. Wykazano, że dieta ograniczająca podaż energetyczną (dieta redukcyjna) i bogatobłonnikowa odwracają niekorzystną modyfikację mikroflory spowodowanej dysbiozą i wzrost bakterii komensalnych nad patogennymi [15,16].

Probiotyki

Bardzo istotną rolę odgrywają też probiotyki, czyli żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny efekt zdrowotny na organizm gospodarza.

W celu profilaktyki i wsparcia motoryki przewodu pokarmowego w pierwszej kolejności można posłużyć się żywieniowymi źródłami, czyli:

kiszonki – najczęściej są to kapusta i ogórki kiszone, ale można przygotować lub kupić również kiszoną rzepę, rzodkiewki, buraki, paprykę, cukinię itd.

W wyniku fermentacji mlekowej powstają bakterie wspierające mikroflorę jelitową, jednak spożywając te produkty nie jest dokładnie w jakiej ilości dostarczamy ich z pokarmem.
jogurty naturalne – regularne spożywanie jogurtów bez dodatkowych cukrów stanowi skuteczne wsparcie dla zdrowia. Warto zwracać uwagę na to aby na etykiecie produktów poza tzw. żywymi kulturami bakterii producent wyszczególnił konkretnie dodane szczepy. Najczęściej będą to Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium lactis BB-12.
Kefiry – dostarczają niezbędne kultury bakterii, jednak na etykiecie produktu rzadko znajduje się liczba i szczep bakterii.


Probiotykoterapia
W przypadku osób, w których stosuje się probiotykoterapię wykorzystuje się gotowe preparaty o określonej zawartości i rodzaju bakterii. Probiotyki mogą być jedno lub wieloszczepowe. Ich korzystne działanie jest ściśle szczepozależne, dlatego wymagają osobnych badań w celu określenia właściwości i skuteczności, a następnie celowanego zastosowania, czyli dopasowanej do jednostki chorobowej lub dolegliwości probiotykoterapii [11]. Przykładowo, nawet wśród chorób dotyczących przewodu pokarmowego inne probiotyki zaleca się do stosowania osobom leczącym zapalenie błony śluzowej żołądka spowodowanym bakterią Helicobacter pylorii , a inne w przypadku choroby przewlekłej jaką jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego [17,18,19]. Bardzo istotną rolę poprawiającą jakość życia stanowią probiotyki przy zaburzeniach czynnościowych jelit, a ich najpopularniejszą manifestacją w społeczeństwie jest zespół jelita nadwrażliwego. Aby zmniejszyć objawy bólowe, wzdęcia i objawy ogólne poszczególnych odmian tej dolegliwości należy przyjmować celowane probiotyki co najmniej przez 4 tygodnie [20].
Odpowiednio dobrany preparat uzupełniający mikroflorę jelitową stosuje się najczęściej w przypadku chorób związanych z przewodem pokarmowym. Warto wiedzieć, że badania wskazują na ich pozytywny wpływ również na poprawę wyników profilu lipidowego w przypadku podwyższonego cholesterolu oraz na zwiększenie insulinowrażliwości w przypadku wystąpienia cukrzycy typu 2 [21,22].

Bibliografia:
1. Żak-Gołąb A.,Olszanecka-Glinianowicz M., Kocełak P., Chudek J.: Rola flory jelitowej w patogenezie otyłości. Postepy Hig Med Dosw, 2014; 68: 84-90.
2. Olszewska J., Jagusztyn-Krynicka E.K.: Human microbiome project – mikroflora jelit oraz jej wpływ na fizjologię i zdrowie człowieka. Post Mikrobiol 2012, 51, 243-256.
3. Festi D., Schiumerini R., Birtolo C., Marzi L., Montrone L., Scaioli E. et al.: Gut microbiota and its pathophysiology in disease paradigms. Dig Dis 2011, 29, 518-524.
4. Dominguez-Bello M.G., Costello E.K., Contreras M., Magris M., Hidalgo G., Frier N. et al.: Delivery mode shapes th acquisition and structure of the initial microbiota across multiple body habitats in newborns . Proc Natl Acad Sci USA 2010, 107, 11971-5.
5.Radwan P., Skrzydło-Radomańska B.: Rola mikroflory jelitowej w zdrowiu i chorobie. Gastroenterologia Praktyczna 2013(2).
6. Frank D.N., St Amand A.L., Feldman R.A. i wsp. Molecular phylogenetic analyses of human gastrointestinal microbiota. Proc. Natal. Acad. Sci. USA, 2007; 104: 13780−13785.
7. Dave M.D., Higgins P.D., Middha S. Rioux K.P.: The human gut microbiome: current knowledge, challenges, and future directions. Transl Res 2012, 160, 246-257.
8. Neish A.: Microbes in gastrointestinal health and disease. Gastroenterology 2009, 136, 65-80.
9. Wolever T.M., Spadafora P., Eshuis H.: Interactions between colonic acetate and propionate in humans. Am. J. Clin. Nutr., 1991; 53: 681-687.
10. Clarke G, Grenham S, Scully P, et al. The microbiome-gut-brain axis during early life regulates the hippocampal serotonergic system in a sex-dependent manner. Mol Psychiatry. 2013; 18(6): 666–673
11.Skrzydło-Radomańska B., 2, Wronecki J.: Czy mikrobiotę jelitową można skutecznie modyfikować? Varia Medica 2019, (3), 1,:18–26.
12. Dinan T.G., Stilling R.M., Stanton C.: Collective unconscious: how gut microbes shape human behavior. J Psychiatr Res. 2015; 63: 1-9.
13. Jernberg C., Löfmark S., Edlund C.: Long-term impacts of antibiotic exposure on the human intestinal microbiota. Microbiology 2010; 156: 3216−3223.
14. Liszt K., Zwielehner J., Handschur M.: Characterization of bacteria, Clostridia and Bacteroides in faeces of vegetarians using qPCR and PCR-DGGE fingerprinting. Ann. Nutr. Metab. 2009; 54: 253−257.
15. Chen J., Hoffmann C.: Linking longterm dietary patterns with gut microbial enterotypes. Science 2011; 334: 105–108.
16. Santacruz A., Marcos A., Wärnberg J.: Interplay between weight loss and gut microbiota composi - tion in overweight adolescents. Obesity 2009; 17: 1906–1915.
17. Malfertheiner P, Megraud F, O’Morain CA. European Helicobacter and microbiota study group and concensus panel. Management of Helicobacter pylori infection — the Mastricht V/Florence Consensus Report. Gut . 2017; 66: 6–30.
18. Mardini HE, Grigorian AY.: Probiotic mix VSL#3 is effective adjunctive therapy for mild to moderately active ulcerative colitis: a meta-analysis. Inflamm Bowel Dis. 2014; 20(9): 1562–1567.
19. Laterza L, Gibiino G, Scaldaferri F, et al. Benefits of multistrain bacteria formulations for health. Journal of Functional Foods. 2018; 47: 531–546.
20. Ducrotté P, Sawant P, Jayanthi V. Clinical trial: Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843) improves symptoms of irritable bowel syndrome. World J Gastroenterol. 2012; 18(30): 4012–4018.
21. Yoo S.R., Kim Y.J., Park D.Y. i wsp. Probiotics L. plan - tarum and L. curvatus in combination alter hepatic lipid metabolism and suppress diet-induced obesity. Obesity 2013; 21: 2571–2578.
22. Andreasen A.S., Larsen N., Pedersen-Skowsquaard T., Berg R.M., Moller K., Svendsen K.D., Jakobsen M., Pedersen B.K.: Effects of Lactobacillus acidophilus NCFM on insulin sensitivity and the systemic inflammatory response in human subjects. Br. J. Nutr., 2010; 104: 1831-1838.

22 drobnoustroje (posiew)
pH kału
Ogólna liczba bakterii
Bakterie odżywiające nabłonek jelita (RT PCR)
Zestaw pobraniowy i wysyłkowy
Wysyłka kurierem
Bezpłatna konsultacja dietetyczna
Zonulina
Kalprotektyna
pakiet
START
22 drobnoustroje (posiew)
pH kału
Ogólna liczba bakterii
Bakterie odżywiające nabłonek jelita (RT PCR)
Zestaw pobraniowy i wysyłkowy
Wysyłka kurierem
Bezpłatna konsultacja dietetyczna
Zonulina
Kalprotektyna
690 
Zamawiam
pakiet
PREMIUM
22 drobnoustroje (posiew)
pH kału
Ogólna liczba bakterii
Bakterie odżywiające nabłonek jelita (RT PCR)
Zestaw pobraniowy i wysyłkowy
Wysyłka kurierem
Bezpłatna konsultacja dietetyczna
Zonulina
Kalprotektyna
1350 
Zamawiam
badania
DODATKOWE
22 drobnoustroje (posiew)
pH kału
Ogólna liczba bakterii
Bakterie odżywiające nabłonek jelita (RT PCR)
Zestaw pobraniowy i wysyłkowy
Wysyłka kurierem
Bezpłatna konsultacja dietetyczna
Zonulina
Kalprotektyna
0
Zamawiam