Witamina C w organizmie pełni wiele istotnych funkcji. Jest najbardziej znanym antyoksydantem, a dzięki właściwościom przeciwutleniającym witamina ta pełni ochronną rolę w chorobach serca i naczyń krwionośnych. Dzięki zdolnościom antyoksydacyjnym kwas askorbinowy chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Dzięki silnym zdolnościom antyoksydacyjnym witamina C „wymiata” wolne rodniki, zmniejszając ilość uszkodzeń na poziomie DNA, ale również uszkodzeń białek i lipidów, obniżając tym samym ryzyko rozwoju nowotworów – zwłaszcza żołądka i przełyku.
Kwas askorbinowy podawany doustnie wykazuje działanie kardioprotekcyjne wskutek ograniczania peroksydacji lipidów Chroni także przed tworzeniem się mutagennych N-nitrozozwiązków poprzez blokowanie przemiany azotanów do rakotwórczych nitrozoamin (substancji, które mogą powstawać w trakcie smażenia bądź grillowania).
Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ponieważ uczestniczy w procesach immunomodulacyjnych oraz stymuluje syntezę interferonu. Jedną z ważniejszych funkcji biologicznych witaminy C w organizmie jest jej znaczący udział w biosyntezie kolagenu. Ponadto może wpływać na regulację ciśnienia tętniczego, pomagać w utrzymaniu zdrowych dziąseł, a także obniżać stężenie glukozy we krwi w stanach hiperglikemii [może obniżać również poziomu cukru we krwi na czczo u chorych na cukrzycę]. Długotrwały niedobór witaminy C może prowadzić do szkorbutu.
Udowodniono naukowo, że ekspresja genów może wpływać na przyswajanie tej witaminy. W przypadku niekorzystnych wariantów genu SLC23A należy zwiększyć spożycie witaminy C wraz z dietą bądź wdrożyć prawidłową suplementację – konsultując dawkę ze specjalistą.
Produkty zawierające dużą ilość witaminy C:
- dzika róża,
- rokitnik,
- porzeczka czarna,
- natka pietruszki,
- papryka czerwona,
- pomidory,
- owoce cytrusowe,
- kiszona kapusta,
Czy wiesz, że…
Dodatek witaminy C do posiłków zwiększa wchłanianie żelaza. Może to mieć znaczenie zwłaszcza w przypadku diety wegetariańskiej i wegańskiej, w których spożywane żelazo jest głownie w formie niehemowej – czyli formie gorzej przyswajalnej przez organizm. Produkty roślinne zawierające dużą ilość żelaza (niehemowego) to między innymi soczewica, papryka czy natka pietruszki.
Witamina C ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu. Niedobór witaminy C w ciąży może być związana ze zwiększonym ryzykiem rozwoju powikłań ciążowych. Badania pokazują, że niedobór witaminy C u matki w czasie ciąży może mieć poważne konsekwencje dla mózgu płodu.