Odporność, Zdrowie

Jak naturalnie wzmocnić swój układ odpornościowy?

Wraz z jesienią i zimą przychodzi sezon na przeziębienie. Katar i kaszel szczególnie często dotykają dzieci, osoby starsze oraz te ze słabszą odpornością. Jak więc można sobie pomóc i skutecznie ustrzec się przed infekcją? Jak wzmocnić swój układ odpornościowy w zdrowy, naturalny sposób? Co jeść, żeby mieć dużo energii i nie dać się jesiennej chandrze? Zobacz, na co warto postawić o tej porze roku.

 

Dieta na odporność? Jak najbardziej!

Układ odpornościowy skutecznie chroni Twój organizm przed patogenami i chorobami. Niestety, o tym jak wspomóc nasz naturalny mechanizm obronny zaczynamy myśleć dopiero wtedy, gdy dopadnie nas przeziębienie. O odporność warto jednak dbać przez cały rok, a najprostszym i najskuteczniejszym na to sposobem jest zdrowa dieta. Wiele składników odżywczych wzmacnia działanie komórek układu odpornościowego, wpływa na aktywację komórek odpornościowych i stymuluje namnażanie się limfocytów i leukocytów. Co więc warto spożywać, żeby być okazem zdrowia?


Błonnik, prebiotyki, probiotyki

Zacznij od zadbania o jelita. Układ odpornościowy nie działa przecież w osamotnieniu – jest nierozerwalnie połączony z układem pokarmowym. To w jelitach powstają tak ważne dla nas limfocyty. Odpowiadają one m.in. za wytwarzanie przeciwciał i zabijanie patogenów. Dlatego musisz zadbać o prawidłową mikroflorę bakteryjną. Co Ci w tym pomoże? Dieta bogata w błonnik – spożywaj musli, otręby, pełnoziarniste pieczywo i kasze. Nie zapominaj także o kiszonkach, jogurtach naturalnych czy kefirach – znajdują się w nich probiotyki, czyli żywe kultury bakterii jelitowych. Na zwiększenie aktywności mikroflory jelit wpływają także naturalne prebiotyki. Szukaj ich w cykorii, czosnku, bananach i cebuli.

Witamina A i cynk

Cynk i witamina A odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie barier układu odpornościowego. Przecież dobry stan skóry, przewodu pokarmowego czy dróg oddechowych jest równie ważny i skutecznie zapobiega przedostawaniu się do organizmu patogenów. Niedobory cynku mogą skutkować osłabieniem komórek układu odpornościowego. Witamina A z kolei wpływa na dojrzewanie i różnicowanie komórek odpornościowych: limfocytów, monocytów i neutrofili. Gdzie szukać cynku i witaminy A? Cynk znajdziesz w migdałach, płatkach owsianych i żytnich, otrębach żytnich, kaszy gryczanej, fasoli, mięsie czy owocach morza. Witaminę A z kolei w marchwi, brokułach, jarmużu, szpinaku, maśle czy wątróbce.

Witamina C

Nie bez kozery o witaminie C mówi się strażniczka odporności! Zwiększa ona bowiem produkcję limfocytów, chroni białka błon komórkowych, jest silnym antyoksydantem, a także neutralizuje wolne rodniki. Do najbogatszych źródeł witaminy C należą papryka, natka pietruszki, cytrusy, czarna porzeczka, kalafior, pomidory i brokuły. Ale niekwestionowaną rekordzistką pod względem zawartości witaminy C jest acerola – jeden owoc zawiera 30 razy więcej witaminy C niż cytryna!

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Te „zdrowe tłuszcze” mają szczególnie korzystne właściwości. Wykazują działanie przeciwzapalne i odpowiadają za prawidłową budowę błon komórkowych komórek układu odpornościowego. Gdzie szukać nienasyconych kwasów tłuszczowych? Przede wszystkim w tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela, tuńczyk czy śledź, ale również w migdałach, orzechach włoskich i olejach roślinnych.

 

Czego lepiej unikać?

No właśnie, wiesz już, co pomaga odporności, ale czy wiesz jakie produkty ograniczyć? To żadna tajemnica – postaraj się wyeliminować z diety produkty wysoko przetworzone, żywność typu fast food i tłuszcze trans. No i cukier… on także nie jest sprzymierzeńcem wspomagania odporności. Jego nadmierne spożycie osłabia działanie leukocytów, co w konsekwencji znacznie spowalnia odpowiedź immunologiczną

.
Zdrowa dieta to podstawa. Jesteś tym, co jesz – pamiętaj! Dodatkowo, warto żebyś zadbał o odpowiednią ilość snu i codzienną dawkę aktywności fizycznej. Z takim zapleczem żadna choroba nie będzie Ci straszna!

Tagged , , , , , , ,