Odporność, Zdrowie

witamina E – jej dpowiednia podaż zwiększa odporność!

Witamina E od dawna szeroko wykorzystywana jest w medycynie i kosmetyce, dlatego znana jest jako „witamina płodności” czy „witamina młodości”. Okazuje się bowiem, że jest niezbędna żeby zachować i jedno, i drugie. To jednak nie wszystkie z istotnych funkcji jakie pełni w naszym organizmie. Witamina E jest bezwzględnie potrzebna na każdym etapie naszego życia, dlatego warto sprawdzić, gdzie występuje oraz jakie skutki niesie za sobą jej niedobór i nadmiar. Zapraszamy do lektury.

 

Witamina E i jej funkcje.

Witamina E to grupa związków określanych mianem tokoferoli. Razem z witaminami A, D i K zaliczają się do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że są magazynowane w naszym organizmie, a nie wydalane np. wraz z moczem. Gromadzą się głównie w tkance tłuszczowej i w nadnerczach.

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem – chroni nasz organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, które wywoływane są przez wolne rodniki. To właśnie dzięki temu zyskała miano „witaminy młodości”.

Lista istotnych funkcji jest naprawdę długa. Witamina E:

– przeciwdziała zakrzepom krwi,

– bierze udział w ochronie krwinek czerwonych,

– uczestniczy w przekazywaniu sygnałów nerwowych w całym ciele,

– wpływa na prawidłową wydolność mięśni,

– prawidłowe funkcjonowanie wzroku,

– uczestniczy w ekspresji genów.

To nadal nie koniec. Badania kliniczne wykazały ogromną rolę witaminy E w stymulacji układu immunologicznego. Jasno wskazano, że jej odpowiednia podaż może zwiększać odporność na typowe infekcje, takie jak przeziębienie, grypa czy zapalenie płuc.

Nie można również zapominać, że witamina E jest bardzo ważna w trakcie ciąży. Odpowiada za jej utrzymanie oraz za prawidłowy rozwój płodu.

 

Gdzie szukać witaminy E?

Witamina E wytwarzana jest wyłącznie w roślinach. Dlatego jej najlepszym, naturalnym źródłem są oleje roślinne – słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany. Warto zaznaczyć, że oleje tłoczone na zimno zawierają zdecydowanie witaminy E niż te, które otrzymujemy drogą rafinacji.

Innym bogatym źródłem witaminy E w tradycyjnej diecie są również produkty zbożowe, warzywa (głównie kapusta, szpinak i sałata) i produkty pochodzenia zwierzęcego, orzechy włoskie i ziemne, migdały czy pestki dyni.

 

Witamina E-czym grozi jej niedobór?

Warto zaznaczyć, że witamina E osiąga poziom niedoboru w organizmie zdarza się rzadko. Obserwuje się go w przypadku zaburzeń wchłaniania tłuszczu i wśród osób z rzadką chorobą genetyczną – zespołem Bassena-Kornzweiga. Do grupy narażonej na niedobór witaminy E należą również osoby z mukowiscydozą i celiakią.

Niedobór witaminy E objawia się głównie:

– anemią,

– osłabieniem mięśni,

– spadkiem koncentracji,

– zmęczeniem,

– wypadaniem włosów,

– pogorszeniem się stanu zębów,

–  pogorszeniem się wzroku,

– obniżoną płodnością.

Niedobory witaminy E widoczne są także na skórze, która szybciej się starzeje, rogowacieje i o wiele trudniej się regeneruje.

Witamina E od dawna szeroko wykorzystywana jest w medycynie i kosmetyce, dlatego znana jest jako "witamina płodności" czy „witamina młodości”.

Witamina E-nadmiar:

Prawidłowe dawkowanie witaminy E jest istotne, ze względu na fakt, że nie jest ona wydalana, a co więcej, ma tendencję do kumulowania się w organizmie.

Nadmiar witaminy E może objawiać się:

– chronicznym zmęczeniem,

– bólami głowy,

– osłabieniem mięśni,

– kłopotami jelitowymi,

– zaburzeniami wzroku.

 

Jaka dawka witaminy E będzie dla Ciebie odpowiednia?

Niestety, na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Poziom witaminy E we krwi zależy nie tylko od stosowanej diety czy suplementacji, ale również od czynników genetycznych, które mają wpływ na jej metabolizm i transport. Takimi czynnikami są niektóre warianty polimorfizmów w genach SCARB1, CYP4F2 i APOA5.

Według Instytutu Żywności i Żywienia dziennie dawki witaminy E dla zdrowych osób wynoszą:

  • dla dzieci: 6 mg
  •  mężczyzn: 10 mg
  • kobiet 8 mg 
  • osób po 75. roku życia: 20-50 mg

 

Warto wiedzieć, że wiedza o genach jest nieocenionym drogowskazem w przypadku ustalania odpowiedniej dawki witamin. Predyspozycje genetyczne warunkują bowiem:

– przekształcanie witamin z form nieaktywnych do form czynnych biologicznie,

– wchłanianie i transport międzykomórkowy składników odżywczych,

– zdolność organizmu do usuwania nadmiarów.

Badanie Ogen pomoże wskazać przyczyny niedoborów lub nadmiaru poszczególnych składników, występujące pomimo prawidłowo zbilansowanej diety. Pamiętaj że niedostosowania odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych do indywidualnych potrzeb może mieć konsekwencje dla zdrowia. Zadbaj o siebie – odkryj swoje geny i ciesz się długim, spokojnym życiem. 

 

Tagged , , , , ,