Witamina C nazywana jest panaceum na przeziębienie. Bardzo często w okresie obniżonej odporności lub już podczas infekcji sięgamy właśnie po witaminę C. Czy słusznie? Czy prawidłowo witamina ta kojarzy się ze wspieraniem organizmu w walce z przeziębieniem? Jakie konkretnie właściwości wykazuje witamina C i jaka jest jej rola w organizmie? Ile jednostek witaminy C powinniśmy dostarczyć, żeby przyniosła skutek? Odpowiadamy na wszystkie pytania – dowiedz się, czy rzeczywiście witamina C wspomaga pracę układu odpornościowego.
Działanie i funkcje witaminy C.
Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy, zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. To bardzo dokładnie przebadana witamina, stąd wiemy, że jej właściwości są szerokie i wielopłaszczyznowe.
Jakie działania wykazuje i jakie funkcje pełni? Otóż przede wszystkim naturalna witamina C:
– jest silnym przeciwutleniaczem, a więc wspomaga walkę z wolnymi rodnikami,
– wspomaga proces regeneracji zredukowanej formy witaminy E,
– uszczelnia naczynia krwionośne,
– obniża ciśnienie krwi,
– reguluje wytwarzanie kolagenu,
– przyspiesza gojenie się ran,
– hamuje krwawienie dziąseł,
– wspiera prawidłowe utrzymanie metabolizmu energetycznego,
– zmniejsza odczuwanie zmęczenia,
– usprawnia proces przyswajania żelaza i wchłaniania wapnia,
– wspiera pracę układu odpornościowego.
Tak, odpowiednie spożycie witaminy C w sposób naturalny wpływa immunostymulująco. Wskazuje się, związek przyczynowo skutkowy pomiędzy przyjmowaniem witaminy C, a:
– mniejszą podatnością na infekcje,
– łagodzeniem objawów i skracaniem czasu trwania chorób górnych dróg oddechowych (zwłaszcza przeziębienia).
Witamina C – gdzie ją znaleźć?
W związku z tym, że organizm samodzielnie nie wytwarza witaminy C, powinniśmy ją dostarczać z zewnątrz – najlepiej poprzez zdrową, zbilansowaną i zróżnicowana dietę. W jakich produktach witaminy C jest najwięcej?
Przede wszystkim w świeżych warzywach i owocach. Do najbogatszych źródeł witaminy C możemy zaliczyć:
– czarną porzeczkę,
– owoce dzikiej róży,
– jeżyny,
– truskawki,
– pomarańcze,
– jarmuż,
– natkę pietruszki,
– brukselkę,
– żółtą paprykę,
– brokuły.
Jesienią i zimą, kiedy nie zawsze mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw, warto korzystać z mrożonek. To najlepsza forma przechowywania produktów bogatych w witaminę C.
Oczywiście, jeżeli mimo zbilansowanej diety, nadal posiadamy niedobory witaminy C, warto skonsultować się z lekarzem, aby ten dobrał nam odpowiednią suplementację.
Ile witaminy C zażywać, żeby poprawić odporność?
Zalecane spożycie witaminy C zależy od kilku czynników – m.in. od wieku, płci, predyspozycji genetycznych, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej.
Instytut Żywności i Żywienia, jako minimalne dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, określił następujące dawki:
– dla dzieci: 40-50 mg/dobę,
– młodzieży: 50-75 mg/dobę.
– dorosłych: 80 mg/dobę.
Zwiększenie tej dawki zaleca się w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym, niedokrwistością, paradontozą, diabetyków, cukrzyków, palaczy, seniorów, sportowców, osób stale narażonych na stres. W tych przypadkach to lekarz prowadzący ustala dawkę indywidualnie.
Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię – wchłanianie witaminy C w przewodzie pokarmowym jest w dużej mierze zależne od indywidualnych predyspozycji genetycznych. Osoby, które posiadają dany polimorfizm genu SLC23A1, będą charakteryzowały się obniżonym wchłanianiem witaminy C z jelit do krwioobiegu, pomimo jej optymalnego spożycia. W takiej sytuacji również należy zwiększyć dzienną dawkę spożycia witaminy C.
Witamina C – niedobór.
Niewystarczająca podaż witaminy C może nieść za sobą nieprzyjemne konsekwencje, np:
- choroby dziąseł,
- spowolnienie gojenia się ran,
- zwiększoną podatność na infekcje,
- upośledzenie reakcji układu immunologicznego,
- pogorszenie stanu skóry.
Jednak najważniejszym powikłaniem wynikającym z niedoboru witaminy C jest szkorbut.
Jeśli czujesz ogólne osłabienie organizmu, zmęczenie i często łapią Cię infekcje, to być może borykasz się z niedoborem witaminy C. Staraj się nie dopuścić do takiej sytuacji! Witamina C, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym to Twój największy sprzymierzeniec – wspomaga obronę immunologiczną, wspierając funkcje komórkowe wrodzonej oraz nabytej odporności. Nie dopuszczaj do spadku wydajności układu odpornościowego, infekcje nie są Ci potrzebne. Aby upewnić się, czy nie jesteś predysponowany do obniżonego wchłaniania witaminy C, wykonaj Raport Genetyczny Ogen i… ciesz się zdrowiem!