MIKROBIOTA JELIT

WALCZYSZ Z OTYŁOŚCIĄ? MAMY NA NIĄ PROSTY SPOSÓB.

Walka z nadmiernymi kilogramami stanowi przedmiot odwiecznych dysput.

Jeśli wypróbowałaś już wszystkie sposoby, a Twoja waga nadal stoi w miejscu- ten artykuł jest dla Ciebie.

Otóż, okazuje się, że stan naszych jelit pośrednio wpływa na naszą masę ciała. Na pewno wiesz już, że jelita każdego z nas stanowią dom dla trylionów mikroorganizmów. Obecny styl życia, “zachodnia” dieta (obfitująca w tłuszcze nasycone, a uboga w błonnik), znikoma aktywność fizyczna a także przewlekłe przyjmowanie leków prowadzi do rozregulowania jelitowego ekosystemu. Wyobraźmy sobie jelito jako fizjologiczny szlak łączący środowisko zewnętrzne z wewnętrznym w ustroju. Rozszczelnienie jelit zaburza barierę i zapewnia otwartą drogę do wniknięcia drobnoustrojów patogennych i toksyn do krwioobiegu. Jedną z nich jest LPS (lipopolisacharyd). Toksyny te powodują nadmierną aktywizację układu odpornościowego, co skutkuje uwolnieniem cytokin zapalnych. Utrzymujący się długo stan zapalny może prowadzić do endotoksemii, a w konsekwencji rozregulowania pracy układu odpornościowego oraz zaburzeń regulacji szlaków metabolicznych w ustroju.

Bakterie odżywiające nabłonek jelita, ze względu na swoje niesamowite właściwości nazywane są probiotykami następnego pokolenia. Należą do nich Akkermansia muciniphila i Faecalibacterium prausnitzii.

Naukowcy wysuwają nawet wniosek, że mogą stanowić ostatni, brakujący element niezbędny do walki z otyłością!

Na początek, warto wspomnieć o pierwszej z omawianych bakterii. A.muciniphila. Jednym z jej niesamowitych właściwości jest fakt, że zapobiega rozwojowi endotoksemii. Wynika to z jej umiejętności przywracania prawidłowej grubość warstwy śluzowej jelita.

Gram ujemna, beztlenowa bakteria Akkermansia muciniphila  stanowi średnio 3-5% wszystkich bakterii w jelitach. Nazywana jest strażnikiem szczelności jelit. Rezyduje w warstwie śluzowej, gdzie odpowiada za utrzymanie ich integralności. Wiązane są z nią ogromne nadzieje w związku z redukcją ogólnoustrojowego stanu zapalnego, modulacją odpowiedzi metabolicznej oraz potencjałem w zapobieganiu otyłości, obniżania poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Badania pokazują korelację między poziomem A.muciniphila a szybkością metabolizmu.

Bakterie Akkermansia muciniphila zasiedlają jelita już w okresie niemowlęcym. Wykryto je w mleku matki, za pomocą którego przenoszone są z mamy na dziecko. W późniejszym życiu, większą obfitością Akkermansia muciniphila charakteryzują się osoby z prawidłową masą ciała, bez chorób współistniejących. Jej znacznie obniżone stężenie jest ściśle skorelowane z występowaniem przewlekłego stanu zapalnego w jelitach, w cukrzycy, otyłości, przy przewlekłym spożywaniu alkoholu.

Co więcej, obfitość Akkermansia muciniphila zdaje się dodatnio korelować z obniżonym poziomem cukru we krwi, poprawą profilu lipidowego i obniżeniem BMI.

Dlatego też, badanie ilościowe bakterii z rodzaju Akkermansia może potencjalnie w przyszłości służyć jako swoisty marker sugerujący ryzyko wystąpienia określonych zaburzeń na poziomie komórkowym i metabolicznym.  Natomiast ocena, czy Akkermansia może stanowić faktyczny materiał diagnostyczny we wczesnym wykrywaniu określonych zaburzeń metabolicznych wymaga dalszych badań niezbędnych, by potwierdzić tą tezę.

Akkermansia munciniphila i Faecalibacterium prausnitzii wspierają nawzajem swój metabolizm, są od siebie współzależne pełnią rolę w utrzymaniu integralności bariery jelitowej. Akkermansia produkuje krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są pożywką dla Faecalibacterium. Z kolei Faecalibacterium prausnitzii jest jednym z producentów kwasu masłowego. Stanowi on źródło energii dla koloncytów, wspiera jelita, reguluje ich przepuszczalność. Odżywione i zaopatrzone w energię komórki jelita produkują śluz, który z kolei jest pożywką dla Akkermansia.

 Odpowiednia liczebność Faecalibacterium pausnitzii i Akkermansia muciniphila wpływa korzystnie na funkcjonowanie jelitowego ekosystemu. Współdziałanie tych bakterii szczególnie opisywane jest w kontekście działania w nieswoistych chorobach zapalnych jelit (np. choroba Leśniowskiego- Cohna) ale ich potencjał docenią też pacjenci z problemem celiakii, atopowego zapalenia skóry, przy otyłości, cukrzycy typu 1 i 2, zaburzeniach ze spektrum autyzmu, depresji.

Suplementacja A. muciniphila i F. prausnitzii nie jest jeszcze możliwa na polskim rynku, natomiast ich działalność może być jedynie pośrednio stymulowana dzięki suplementacji maślanu.

Jak wiadomo, stosowana dieta ma znaczący wpływ na różnorodność bakterii w jelitach. Do dnia dzisiejszego, niewiele badań obrazuje jaki wpływ mają nasze wybory żywieniowe na promowanie wzrostu A.muciniphila, natomiast na F. prausnitzii pozytywny wpływ zdaje się mieć inulina. Spożycie 10g inuliny w okresie 16 dni spowodowało wzrost liczby F. prausnitzii I Bifidobacterium w jelitach.

Naturalnym sposobem na zwiększenie populacji korzystnych bakterii w jelitach jest zapewnienie dobre odżywienie naszych mikrobów. Co zrobić? Zadbać o ilości spożywanych prebiotyków, które stanowią pożywkę dla bakterii.

Gdzie możemy znaleźć prebiotyki?

Zadbajmy o spożycie warzyw i owoców, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych. To one stanowią naturalne źródło prebiotyków. Do tego, rozważmy spożywanie skrobi „opornej”, której znaczną zawartość odnotowano w schłodzonych produktach skrobiowych: ryżu, makaronie, ale też cebuli, średnio dojrzałych bananach, szparagach, karczochach, cykorii.

Ciekawostka!

Nie tylko bakterie odżywiające nabłonek jelita stoją na straży naszej sylwetki. Warto wspomnieć o bakteriach z rodzaju Firmicutes i Bacteroidetes, które stanowią znacznie ponad 90% wszystkich bakterii w jelicie. Ich stosunek zależy w znacznej mierze od czynników osobniczych, takich jak wiek czy masa ciała, a także zwyczajowo stosowana dieta.

Na przestrzeni etapów życia ludzkiego szacowany stosunek Firmicutes to Bacteroidetes dynamicznie się zmienia (0.4 w przypadku niemowląt, 10.9 u osób dorosłych, natomiast u osób w wieku starczym spada do 0.6). Badania zarówno na zwierzętach jak i ludziach pokazują, że mikrobiota osób otyłych charakteryzuje się wysoką zawartością Firmicutes i małą Bacteroidetes, w porównaniu do populacji ludzi o masie ciała prawidłowej. Udowodniono, że stosunek ten zmniejsza się wraz z utratą masy ciała. Prace naukowe udowadniają, że diety wysokotłuszczowe i wysokobłonnikowe zwiększają liczbę odpowiednio Firmicutes i Bacteroidetes. Obecnie spekuluje się, czy badanie poziomu Firmicutes i Bacteroidetes jest miarodajnym narzędziem diagnostycznym oceniającym ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych czy dysbiozy. Prowadzone są również prace nad przeszczepami mikroflory jelitowej, co może okazać się kluczem do sukcesu w walce z otyłością.

 

Bibliografia:

 

  • Plovier, H. et al.A purified membrane protein from Akkermansia muciniphila or the pasteurized bacterium improves metabolism in obese and diabetic mice.  Med. 23, 107 (2017).
  • Yaghoubfar, R. et al.Effects of Akkermansia muciniphila and Faecalibacterium prausnitzii on serotonin transporter expression in intestinal epithelial cells.  Diabetes Metab. Disord. 20, 1–5 (2021)
  • Lopez-Siles, M., Enrich-Capó, N., Aldeguer, X., Sabat-Mir, M., Duncan, S. H., Garcia-Gil, L. J., & Martinez-Medina, M. (2018). Alterations in the Abundance and Co-occurrence of Akkermansia muciniphilaand Faecalibacterium prausnitzii in the Colonic Mucosa of Inflammatory Bowel Disease Subjects. Frontiers in cellular and infection microbiology8, 281. https://doi.org/10.3389/fcimb.2018.00281
  • Martín, R., Miquel, S., Benevides, L., Bridonneau, C., Robert, V., Hudault, S., Chain, F., Berteau, O., Azevedo, V., Chatel, J. M., Sokol, H., Bermúdez-Humarán, L. G., Thomas, M., & Langella, P. (1AD, January 1). Functional characterization of novel faecalibacterium prausnitzii strains isolated from healthy volunteers: A step forward in the use of F. prausnitzii as a next-generation probiotic. Frontiers. Retrieved January 20, 2022, from https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2017.01226/full
  • Lopez-Siles, M., Duncan, S. H., Garcia-Gil, L. J., & Martinez-Medina, M. (2017). Faecalibacterium prausnitzii: from microbiology to diagnostics and prognostics. The ISME journal11(4), 841–852. https://doi.org/10.1038/ismej.2016.176
  • Cani, P. D., & de Vos, W. M. (2017). Next-Generation Beneficial Microbes: The Case of Akkermansia muciniphilaFrontiers in microbiology8, 1765. https://doi.org/10.3389/fmicb.2017.01765
  • Derrien M, Belzer C, de Vos WM. Akkermansia muciniphila and its role in regulating host functions. Microbial Pathogenesis. 2017 May;106:171-181. DOI: 10.1016/j.micpath.2016.02.005. PMID: 26875998.
  • Miquel, S., Martín, R., Bridonneau, C., Robert, V., Sokol, H., Bermúdez-Humarán, L. G., Thomas, M., & Langella, P. (2014). Ecology and metabolism of the beneficial intestinal commensal bacterium Faecalibacterium prausnitzii. Gut microbes5(2), 146–151. https://doi.org/10.4161/gmic.27651
Tagged , , , , ,

Mikrobiota- Pakiet Start

459 zł

Mikrobiota - Pakiet Premium

919 zł

Bakterie odżywiające nabłonek jelita (RT PCR)

200 zł