Jak działają jelita?
Jemy po to, aby żyć i niezaprzeczalnym faktem jest, że aby przeżyć musimy dostarczać naszemu organizmowi niezbędnych składników pokarmowych.
Zanim zaczniesz zgłębiać wiedzę na temat drobnoustrojów zamieszkujących Twoje jelita, chcemy zachęcić Cię do bardzo ciekawej podroży przez Twój układ pokarmowy.
Zatem ruszajmy!
Czym jest układ pokarmowy?
Układ pokarmowy pełni jedną z kluczowych ról w naszym organizmie, a jego prawidłowe funkcjonowanie odpowiada za odżywienie naszego ciała. Główne czynności układu pokarmowego to: trawienie, wchłanianie, perystaltyka, czyli przesuwanie treści pokarmowych i wydalanie.
Czy wiesz, że zanim rozpoczniesz proces jedzenia Twój mózg wysyła sygnały do poszczególnych elementów Twojego układu pokarmowego z informacją o przygotowaniu do działania? Ślinianki już na widok jedzenia zaczynają pracować mocniej, a żołądek wydziela sok żołądkowy wspomagający trawienie wiedząc, że za kilka chwil dotrze do niego pierwszy kęs jedzenia.
Układ pokarmowy – jama ustna.
Wraz z rozpoczęciem spożywania posiłku, rozpoczyna się proces właściwego trawienia. Podczas którego zachodzi rozdrabnianie pokarmu na mniejsze części, dzięki czemu jedzenie może łatwiej poddawać się działaniu enzymów trawiennych. Gruczoły jamy ustnej wydzielają ślinę, która oprócz zwilżania rozdrobionego jedzenia zawiera enzym trawienny amylazę. Amylaza rozkłada zawartą w jedzeniu skrobię na mniejsze cząsteczki. Rozdrobnione w procesie gryzienia i zwilżone przez ślinę cząsteczki jedzenia mogą w końcu być połknięte.
Układ pokarmowy – przełyk.
Twój przełyk można porównać do umięśnionej rurki, której długość (u dorosłego człowieka) wacha się w przedziale 18-25 cm. Główną funkcją przełyku jest przesunięcie połkniętych kęsów jedzenia do żołądka. Gdy przy pomocy pracy mięśni, treści pokarmowe przesuwają się do dolnych części przełyku, dochodzi do otwarcia zwieracza dzielącego przełyk z żołądkiem i zjedzony pokarm trafia do kolejnej części układu pokarmowego, czyli żołądka.
Układ pokarmowy – żołądek.
Żołądek to bardzo elastyczny worek mięśniowy. Trawienie zachodzi tu głównie poprzez enzymy trawienne wydzielane wraz z sokiem żołądkowym oraz mechaniczne rozdrabnianie i ubijanie treści pokarmowej. Żołądek wydzielając kwas solny.
– uwalnia enzymy trawienne odpowiedzialne za trawienie białek
– odpowiadający za tworzenie środowiska nieprzyjaznego drobnoustrojom chorobotwórczym, które możemy dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem.
Ruchy perystaltyczne wykonywane przez mięsień gładki żołądka rozdrabniają, mieszają i przesuwają półpłynną treść pokarmową w kierunku dwunastnicy. Twój żołądek ma do wykonania bardzo dużo pracy, ponieważ do dwunastnicy mogą dostać się cząstki o średnicy mniejszej niż 2 milimetry.
Niezastąpione gruczoły układu pokarmowego – wątroba, woreczek żółciowy i trzustka.
Zanim jednak przejdziemy do jelita cienkiego musisz poznać ogromny wpływ pracy wątroby, woreczka żółciowego i trzustki na prawidłowy proces trawienia.
Wątroba- zapewne kojarzona jest przez Ciebie jako narząd stojący na straży odtruwania organizmu. Oprócz licznych istotnych dla naszego organizmu funkcji, odpowiada też za produkcję żółci magazynowanej następnie w woreczku żółciowym. Podczas trawienia posiłków zarówno wątroba jaki i woreczek żółciowy uwalniają żółć do dwunastnicy. Żółć wspomaga emulgację tłuszczów dzięki czemu może być on wchłonięty do organizmu.
Twoja trzustka wydziela liczne enzymy trawienne odpowiadające za rozkładanie białek, tłuszczy i węglowodanów treści pokarmowej ulokowanej w jelicie cienkim.
W KOŃCU O JELITACH! 🙂
Układ pokarmowy – jelito cienkie.
Jelito cienkie jest najdłuższą częścią układu pokarmowego. Jego długość może sięgać 6-8 metrów. Można je podzielić na 3 części: wspomnianą wcześniej dwunastnicę, jelito kręte i jelito czcze. To tu zachodzi kolejny etap trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych do krwiobiegu. Liczne kosmki jelitowe pokrywające całą wewnętrzną ścianę jelita zwiększają powierzchnię wchłaniania.
Kurczące się mięśnie jelita cienkiego przesuwają treść pokarmową (perystaltyka jelit), która może mieszać się i poddawać się działaniu żółci, enzymom trawiennym trzustki i sokom jelitowym produkowanym przez samo jelito cienkie. Niestrawiony w jelicie cienkim pokarm trafia następnie do jelita grubego.
Układ pokarmowy – jelito grube.
W jelicie grubym zachodzi dalszy proces wchłaniania, głównie wody, ale nie tylko! Jelito grube zasiedlone jest przez liczne drobnoustroje (między innymi bakterie i grzyby) określane mikrobiotą jelitową. Bakterie zamieszkujące jelita odpowiadają za trawienie tych składników pokarmu, których nie potrafi strawić nasz organizm (między innymi włókno pokarmowe i syntetyzują witaminy (między innymi synteza wit. K i B12) oraz korzystne dla naszego organizmu związki takie jak kwas masłowy.
Formowane w jelicie grubym masy kałowe dzięki pracy jego mięśni przesuwają się w kierunku odbytnicy, a następnie kanału odbytnicy by wydalić złożony ze zbędnych produktów przemiany materii i bakterii stolec. I po wszystkim😊