WITAMINA D3

Witamina D- czym grozi jej niedobór?

Witamina D, zwana witaminą słońca uczestniczy w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Receptor witaminy – VDR znajduje się w większości ludzkich komórek pozaszkieletowych, co wskazuje na jej rolę także w innych układach i narządach organizmu. Z tego względu, często mówi się, że witamina D3 wykazuje działanie plejotropowe. Wzmacnia odporność, wspiera zdrowie psychiczne, uczestniczy w regeneracji komórek, usprawnia pracę układu krążenia, reguluje poziom wapnia i fosforanów we krwi i  uwrażliwia komórki na działanie insuliny.

  • Witamina D3 jest znana jest przede wszystkim z oddziaływania na prawidłową mineralizację kości i gospodarkę wapniową, ale na tym jej rola się nie kończy!
  • Witamina ta wpływa na prawidłową pracę układu kostno-szkieletowego, a tym samym wpływa na funkcję metaboliczną tkanki kostnej. Co więcej, reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, wspomaga pracę mięśnia sercowego  oraz układu krążenia.
  • Odpowiedni poziom witaminy D reguluje stężenie frakcji HDL cholesterolu, co przekłada się na obniżenie ryzyka udaru, miażdżycy, zawału serca.
  • Witamina D reguluje uwalnianie insuliny przez trzustkę, zapobiega cukrzycy. Dzięki temu, pośrednio uczestniczy również w utrzymaniu zgrabnej, szczupłej sylwetki.

Witamina słońca- jak czerpać ją ze słońca?

Efektywna synteza skórna zachodzi w miesiącach od kwietnia do września.  Pamiętajmy jednak, że niska ekspozycja skóry na  promieniowanie UVB wynikająca z przebywania w zamkniętych pomieszczeniach w godzinach najintensywniejszej syntezy, a także używania preparatów z filtrem UV, powoduje, że znacząca część polskiego społeczeństwa ma niedobór tej witaminy.  Dlatego warto regularnie badać jej poziom. W szerokości geograficznej Polski, niestety niemożliwe jest utrzymanie optymalnego poziomu witaminy D3 przez cały rok bez zastosowania suplementacji.

Czy można czerpać witaminę D z pożywienia?

Do naturalnych źródeł witaminy D w pożywieniu możemy zaliczyć tłuste ryby (jak węgorz, łosoś, śledź, makrela), oleje rybne, tłusty nabiał, jajka, wątroba. W przypadku wegetarian i wegan, kiedy dieta uboga jest w produkty stanowiące źródło witaminy D, witaminę D pod postacią ergokalcyferolu możemy znaleźć w grzybach (shiitake, pieczarki, boczniaki) i drożdżach spożywczych. Produkty te stanowią uzupełnienie, natomiast niestety, spożywanie produktów bogatych w witaminę D nie uchroni nas przed niedoborami.

Jakie objawy świadczą o niedoborze witaminy D3?

  • bóle kości;
  • bóle mięśni;
  • przewlekłe zmęczenie;
  • problemy z zaśnięciem;
  • choroby przyzębia;
  • problemy z masą ciała;
  • problemy z apetytem;
  • ogólne osłabienie;
  • spadek odporności;

Z pomocą przychodzą nam również suplementy.

Ile jednostek witaminy D przyjmować?

Przede wszystkim, zaleca się suplementację dopasowaną do wieku, stanu zdrowia i predyspozycji genetycznych. Witamina D jest jedną z pierwszych suplementowanych witamin już od pierwszych dni życia. Ponadto, przed podjęciem decyzji o suplementacji, warto zbadać poziom witaminy D i dopasować dawkę do potrzeb.

Ogólne normy suplementacyjne witaminy D:

  • Dzieci i młodzież – 600-2000 jednostek na dobę,
  • Osoby dorosłe i w wieku podeszłym – 800-2000 jednostek na dobę, w zależności od masy ciała,
  • Osoby z otyłością – 1600-4000 jednostek na dobę,
  • Kobiety planujące ciążę, kobiety w ciąży i kobiety karmiące – 1500-2000 jednostek na dobę

W przypadku głębokiego niedoboru witaminy D3 to lekarz ustala dawkę, która powinna być zastosowana do danego przypadku.

Skutki nadmiaru witaminy D3:

Pamiętajmy, że zarówno niedobór jak i nadmiar witaminy D może być szkodliwy. Nadmiar witamin prowadzi do utlenienia lipidów błon komórkowych i powstawania szkodliwych nadtlenków w ludzkim organizmie.  Długotrwałe przesycenie organizmu witaminą D powoduje uwalnianie wapnia z kości i odkładanie się go w tkankach ciała. W szczególności wrażliwe na obciążenie są nerki. Nadmiar witaminy D zwiększa ryzyko ich niewydolności.

Objawy nadmiaru witaminy D:

  • problemy żołądkowo-jelitowe;
  • pogorszenie samopoczucia;
  • zaburzenia apetytu;
  • zaparcia;
  • ogólne osłabienie;
  • nadmierne pragnienie;
  • wzmożone oddawanie moczu;
  • bóle głowy;
  • bóle oczu;
  • świąd skóry;
  • pocenie się;
  • zaburzenia neurologiczne;

Mimo obiecujących wyników badań sugerujących znaczenie witaminy D dla wszystkich układów ciała, istotne jest wspomnieć, że temat ten stale jest obiektem badań.