Kiedy słyszysz „tłuszcze” to pierwszym skojarzeniem zazwyczaj są zbędne kilogramy. Oczywiście, poniekąd jest to prawidłowa myśl, jednak nie można zapominać, że odgrywają one bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Które są niezbędne, a których z kolei lepiej unikać? Jakie produkty spożywcze są bogate w tłuszcz potrzebne dla naszego zdrowia? Odpowiedzi na te pytania oraz dużo, dużo więcej znajdziecie poniżej. …
Otyłość i geny otyłości – czy naprawdę istnieją?
Otyłość to jedna z najpoważniejszych i najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Charakteryzuje się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczającym jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne. Należy mieć na uwadze, że to bardzo niebezpieczna choroba i nigdy nie należy jej bagatelizować. Otyłość uznawana jest za wysoki czynnik ryzyka schorzeń, takich jak cukrzyca typu II, nadciśnienie czy zawał serca, może prowadzić do…
Jak naturalnie wzmocnić swój układ odpornościowy?
Wraz z jesienią i zimą przychodzi sezon na przeziębienie. Katar i kaszel szczególnie często dotykają dzieci, osoby starsze oraz te ze słabszą odpornością. Jak więc można sobie pomóc i skutecznie ustrzec się przed infekcją? Jak wzmocnić swój układ odpornościowy w zdrowy, naturalny sposób? Co jeść, żeby mieć dużo energii i nie dać się jesiennej chandrze? Zobacz, na co warto postawić…
Czym grozi niedobór żelaza?
Żelazo to mikroelement, który w organizmie występuje w ilości około 3-4g, jego zawartość procentowa w naszym organizmie to około 0,01%, pomimo to odgrywa bardzo ważną rolę w jego prawidłowym funkcjonowaniu. ROLA Żelazo organizmie odpowiada przede wszystkim za transport i magazynowanie tlenu, a także za przemianę żywności w energię. ⅔ żelaza znajduje się w naszej krwii i przenosi tlen…
Promocja „Optymalny poziom witaminy D3 lub zwrot pieniędzy”
O tym jak ważna jest witamina D3 dla zachowania zdrowia pisaliśmy już wcześniej na naszym blogu jednak w ostatnim czasie szczególnie głośno mówi się o niej w kontekście budowania odporności. Mamy coraz więcej doniesień o wpływie poziomu witaminy D3 na wystąpienie i przebieg infekcji COVID-19. Prawidłowa suplementacja witaminy D3 Niestety jak się okazuje, w Polsce naturalne światło słoneczne jedynie w…
Który rodzaj mleka jest najzdrowszy?
Mleko i produkty mleczne są obecne w naszej diecie praktycznie codziennie. Warto zastanowić się nad jakością oraz wartościami odżywczymi tak często spożywanego produktu. W ostatnich latach na sklepowych półkach znalazło się również wiele alternatyw dla klasycznego mleka krowiego. Które mleko jest najzdrowsze? Poniższe porównanie składów z pewnością ułatwi wybór. MLEKO KROWIE Jest źródłem wysoko przyswajalnego wapnia, w szklance…
Jak testy Antygenowe ratują przedsiębiorców w czasach pandemii
Największym koszmarem każdego przedsiębiorcy jest ognisko koronawirusa w biurze lub zakładzie produkcyjnym. W takim wypadku duża część załogi może zostać wysłana przez Inspekcję Sanitarną lub lekarza na kwarantannę. Oznacza to co najmniej dziesięciodniowe problemy w funkcjonowaniu lub wręcz zamknięcie przedsiębiorstwa na ten okres. Wprawdzie pracownicy mogą pracować zdalnie przebywając na kwarantannie, ale przecież wielu prac takich jak na przykład produkcja,…
Zalecane normy spożycia witamin i minerałów
Witaminy i minerały to związki organiczne, bez których ludzki organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Witaminy wchodzą w skład koenzymów i enzymów, są niezbędne w wielu procesach metabolicznych i biochemicznych. Nasz organizm jest w stanie wytworzyć tylko niektóre, np. witaminę K i B12, które częściowo wytwarzane są przez bakterie żyjące w jelicie grubym. Normy określają jakie ilości składników odżywczych są…
COVID czy Grypa?
Wiele objawów wirusa SARS-Cov2 i grypy a nawet przeziębienia jest do siebie tak podobnych, że bez wykonania testu trudno odpowiedzieć na zadane pytanie. Standardem jest wykonanie testu rt pcr, którego przeprowadzenie może zlecić lekarz pierwszego kontaktu po zapoznaniu się z objawami pacjenta. Co jednak zrobić by z wysokim prawdopodobieństwem potwierdzić bądź wykluczyć covid-19 szybciej, nawet w 15-30 minut? Istnieje możliwość…
Niedobór witaminy D a ryzyko rozwoju COVID-19
Na całym świecie trwa intensywna walka z rozprzestrzeniającym się wirusem SARS-CoV-2. Pierwszy przypadek zidentyfikowano pod koniec 2019 r. w miasteczku Wuhan a do do dnia dzisiejszego (04.09) zdiagnozowano już ponad 26 milionów przypadków zakażeń na całym globie. Wirus wywołujący chorobę COVID-19 należy do rodziny koronawirusów, które już w przeszłości wywoływały poważne schorzenia wśród ludzi (epidemia SARS w Chinach w 2002…